Iata cateva lucruri interesante care se intampla cu tine atunci cand citesti.

1. Concepem imagini, chiar si fara a fi constienti

Cititul nu este doar o activitate placuta, ci poate creea lumi intregi, asa cum ti le imaginezi. Dar stiai ca acest proces are loc involuntar? Cercetatorii au descoperit ca imageria vizuala este automatica. Oamenii pot identifica mai repede obiecte si imagini daca citesc o propozitie care le descrie din punct de vedere vizual.

2. Cuvintele iti fac creierul sa functioneze mai bine

Cartile in format audio iti pot ajuta creierul sa proceseze informatiile mai bine. Atunci cand asculti o poveste, nu se activeaza doar zonele responsabile de limbaj din creierul tau,  ci o multime de alte zone responsabile de diferite senzatii.

3. Daca citesti despre anumite experiente, este ca si cum le-ai trai

Atunci cand citesti, creierul tau nu face o diferenta reala dintre a citi despre o experienta si a o trai. Indiferent daca citesti despre ea sau o traiesti, aceste actiuni vor stimula aceleasi zone neurologice.

4. Creierul tau functioneaza in functie de genul de carte pe care il citesti

Toate tipurile de lectura iti stimuleaza creierul, insa unele o fac mai bine ca altele. Studiile demonstreaza ca lecturile literare activeaza mai multe functii congnitive, in timp ce lecturile recreationale cresc fluxul sanguin in alte zone din creier.

5. Limbile straine iti antreneaza creierul

Vrei sa-ti antrenezi mai bine creierul? Alege o carte intr-o limba straina. Activitatea creierului tau se va intensifica pe masura efortului depui de tine pentru a termina cartea.

6. Cititul schimba structura creierului intr-un mod pozitiv

Nu toata lumea s-a nascut cu bucuria de a citi. Cei carora nu le place lectura nu pot simti bucura de a trai aventurile dintre noua carte, insa se pot antrena pentru a face asta. In timpul acestui antrenament, creierul se schimba intr-un mod pozitiv, adaugand materie alba in zona responsabila cu limbajul.

7. Cititul ne face mai empatici

Nu-i asa te simti bine atunci cand te pierzi prin carti? Ei bine, acest lucru iti afecteaza creierul intr-un mod psihologic. Oamenii adora sa experimenteze sentimentele pe care le au personajele din carte, devenind astfel mai empatici si in viata reala.

Distribuie:10110

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here