VREMEA din România va fi caracterizată în perioada următoare prin diferenţe mari şi bruşte de temperatură, datorate încălzirii climatice la nivel global. România se va confrunta în deceniile următoare cu temperaturi mult mai ridicate, care vor avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor, agriculturii, silviculturii şi producerii de energie.

Avertismentul a fost lansat după ce Grupul Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei (IPCC) din Japonia a dat publicităţii un raport deloc pozitiv la nivel global, care arată că nu suntem pregătiţi să înfruntăm noile ameninţări – severe şi ireversibile.

VREMEA în România în perioada următoare se va înscrie unor tendinţe globale. Furtuni violente, inundaţii, creşterea nivelului mării, epuizarea resurselor de apă proaspătă, distrugerea infrastructurii şi epuizarea producţiei vegetale din cauza secetei şi a inundaţiilor sunt câteva dintre riscurile pe care schimbarea climatică le are asupra omenirii, avertizează un raport dat publicităţii la finalul lunii martie de un grup de experţi internaţionali..

Roxana Bojariu, unul dintre reprezentanţii României la Grupul  Interguvernamental de Experţi în Evoluţia Climei, analizează raportul IPCC şi explică cum va fi afectată România de schimbările climatice.

„Schimbarea climei determină deja o creştere a frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură, mai ales în Sudul Europei şi, evident, în România. Impactul acestor episoade cu temperaturi foarte ridicate va continua să se amplifice în deceniile ce urmează”, explică Roxana Bojariu. Potrivit climatologului, episoadele cu temperaturi foarte ridicate vor fi din ce în ce mai dese în următoarele decenii.

„Impactul acestor episoade cu temperaturi foarte ridicate va continua să se amplifice în deceniile ce urmează. Astfel de episoade au implicaţii negative asupra sănătăţii publice, agriculturii, silviculturii, producerii de energie, transportului, turismului şi productivităţii muncii. Episoadele cu temperaturi ridicate aduc şi probleme legate de înrăutăţirea calităţii aerului, mai ales în zonele urbane”, spune Bojariu pentru gândul.

Un alt impact al încălzirii grobale asupra României sunt inundaţiile rapide pe râurile interioare, cauzate –  cel mai probabil – de creşterea intensităţii precipitaţiilor: „Aceste inundaţii rapide sunt  localizate spaţial şi greu predictibile la intervale de anticipaţie mai mari şi prezenţa lor nu exclude incidenţa perioadelor cu secete extinse şi persistente – o altă provocare căreia trebuie să-i facă faţă România”, susţine Roxana Bojariu.

Distribuie:3020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here