Mai toate traditiile romanesti de Anul Nou fac referire la ce anume trebuie sa facem pentru a avea un an nou plin de belsug si de sanatate.

Potrivit datinei din strabuni, in ultima zi din an se petrec o serie de evenimente prevestitoare pentru anul care urmeaza.

Astfel, vremea din ziua de 31 decembrie prezice cat de bogat va fi anul ce va sa vie. Daca este senin, anul va fi secetos, daca este innorat, anul va fi ploios iar daca este luna plina anul va fi bogat in recolte.

Se mai pastreaza traditia ca pe masa in noaptea dintre ani, sa avem carne de porc pentru ca acest animal este considerat de neoprit, carne de peste pentru ca este un animal vioi insa este interzisa carnea de pui, pentru ca acesta din urma scurma inapoi si acest lucru presupune o stagnare in problemele anului precedent si o risipire a banilor,

Si vremea de pe 1 ianuarie da cateva indicii despre anul ce va sa vie. Daca este vreme buna, va fi anul bun; daca ninge, va fi belsug; daca este senin si ger, oamenii vor fi sanatosi, daca pomii au chiciura, vor fi poame multe.

Totodata, de Anul Nou nimeni din casa nu trebuie sa planga iar placintele si dulciurile trebuie umplute de ravase chiar de catre capetenia caminului, pentru foarte mult belsug, scrie lyla.ro.

In prima zi din an, primiti cu sorcova pentru ca se spune ca acest obicei este menit sa “bata” relele aciuate de oameni in anul trecut ca sa intre curati in Anul Nou.

Tot de Revelion trebuie sa porti o haina noua, care simbolizează schimbarea si prospetimea. Tine ceva rosu asupra ta pentru ca  rosul este culoarea veseliei si a dragostei. Datina  spune ca, daca te imbraci in rosu de noul an, vei avea un nou norocos si plin de iubire.

De asemenea, imediat ce ai intrat in noul an, deschide larg pentru cateva minute toate usile si ferestrele. Astfel spiritele rele vor fi alungate din casa ta, care va fi purificata.

Un An Nou imbelsugat este urarea noastra pentru voi!

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here