Cunoscut şi cultivat încă din vremea Imperiului Roman, aromatul pepene galben, fructul cu cel mai mare conţinut de vitamina A, poate deveni un duşman al sănătăţii. Coaja fructului poate fi infestată cu temuta bacterie Salmonella, medicii sfătuindu-ne să-l spălăm sub jet puternic de apă înainte de a-l consuma, pentru a elimina astfel orice risc de îmbolnăvire.

 

Specialiştii spun că fructul este înainte de toate un medicament natural care previne o serie de afecţiuni. Pepenele galben are un conţinut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) şi de grăsimi, dar o concentraţie generoasa de vitamine, minerale si fibre

Pentru gustul său dulce şi consistenţa moale şi suculentă, este folosit chiar şi ca ingredient pentru salate şi deserturi.

„Acidul folic,  vitamina A, vitamina C, carotenoizii şi potasiul sunt doar câţiva dintre nutrientii-cheie care transformă pepenele galben într-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.  

Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenţi înainte de a-l tăia, dacă nu vrem să ne îmbolnăvim. Medicii ne recomandă să ţinem cont de câteva sfaturi, atunci când cumpărăm pepene galben.

„Pentru a evite neplăcerile, trebuie să ne uităm, în primul rând, la suprafaţa pepenelui când îl cumpărăm: să fie lipsita de pete, zone moi, zgârieturi, lovituri şi alte indicii ca ar fi fost transportat în mod necorespunzător. Acasă trebuie păstrat în zone răcoroase şi bine ventilate, iar dacă tăiaţi fructul, păstraţi feliile la frigider, în mod obligatoriu!

Coaja pepenelui galben poate fi infestată cu bacteria Salmonella, motiv pentru care este bine să spălaţi fructul sub jet abundent de apă, înainte să îl tăiaţi. Dacă îl consumati în stare proaspătă, nu adăugaţi zahăr sau ale ingrediente, dacă doriţi o gustare cu adevărat sănătoasă”, spun specialiştii.

7 motive să mănânci pepene galben

Completarea aportului de vitamina A. Doar 100 de grame de pepene galben asigură 112% din doza zilnica recomandată de vitamina A, una dintre cele mai mari valori înregistrate de fructe. Aceasta este un antioxidant puternic, esenţial pentru o vedere excelentă şi necesar pentru menţinerea sănătătii membranelor corpului şi a pielii. Consumul fructelor bogate în vitamina A s-a dovedit a fi eficient şi în protecţia organismului împotriva cancerului pulmonar.

Aliat în curele de slăbire. Chiar dacă are un gust dulce, pepenele galben este compus din 90% apă, aflându-se pe lista fructelor cu un conţinut scăzut de calorii. În jur de 100g de pepene galben conţin doar 30-50 kcal.
Excelent diuretic.  Datorită conţinutului bogat de potasiu, pepenele galben ne ajută să eliminăm apa în exces. Un bun echilibru potasiu/sodiu favorizează schimburile hidrice şi împiedică retenţia de apă în ţesuturi.

Bun pentru piele şi pentru ochi. Alături de mango şi de caise, pepenele galben este un fruct cu un conţinut bogat de beta-caroten. Acesta acoperă în jur de 50% din necesarul zilnic. Nesintetizat de către organism, beta-carotenul este un precursor al Vitaminei A, un antioxidant interesant care îţi protejează vederea dar şi pielea. Favorizează bronzul şi ne protejează pielea de soare.

Bogat în Vitamina C. Chiar dacă nu este cel mai bogat fruct în vitamina C, pepenele galben poate furniza până la un sfert din aportul zilnic recomandat. 100g de pepene galben conţin în jur de 25mg de vitamina C. Proprietăţile antioxidante ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer dar şi în procesul de îmbătrânire pe care îl întârzie.
Scade tensiunea arterială. Toate alimentele ce conţin potasiu precum pepenele galben contribuie la restabilirea echilibrului potasiu/sodiu şi la lupta împotriva hipertensiunii favorizată de excesul de sare. O jumătate de pepene galben conţine în jur de 20% din necesarul zilnic de potasiu.

Tonic pentru organism. Datorită conţinutului bogat de Vitamina K, pepenele galben este un tonic excelent, contribuind la transmiterea impulsurilor nervoase de la creier spre muşchi.

Sursa: adevarul.ro

loading…

Abonare
Distribuie:0001

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here