Speriaţi de controalele mai stricte din Uniunea Europeană, după atentatele teroriste, românii nu se mai bazează doar pe buletin şi îşi fac paşapoarte. În Cluj, de exemplu, zeci de oameni stau zilnic la coadă câte două ore. Sunt cu 25 la sută mai multe cereri faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Chiar dacă nimeni nu îi obligă, tot mai mulţi români îşi fac paşaport. Ana Gurz locuieşte în Italia de opt ani şi până acum a folosit doar buletinul, mai ales că paşaportul i-a expirat acum trei ani. Abia acum a simţit nevoia să îşi refacă actul, îndemnată şi de faptul că face des vizite în Franţa.

Ana Gurz: „Ne putem gândi că s-ar putea întâmpla ca să ni se ceară, în cazul în care nu ai contract de muncă sau a expirat, eşti în mai mare siguranţă”.

Un alt motiv invocat de cei care vor paşaport este că unele bănci sau alte instituţii cer neapărat paşaportul pentru tranzacţii.

Anul acesta s-au înregistrat cu 10.000 de cereri mai multe faţă de anul trecut. Creşterea s-a simţit mai accentuat din octombrie, spune şefa Serviciului de Paşapoarte din Cluj.

Cms. şef Melania Ghica, șefa Serviciului de Paşapoarte Cluj: „Numărul de cereri a crescut şi ca răspuns la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, la faptul că se dau tot felul de zvonuri cu supendarea Schengen-ului, sperăm să nu fie aşa”.

Costul unui paşaport electronic este de 292 de lei, iar unul pentru minori de 266 de lei. Ca urmare a reducerii TVA-ului din 2016, acestea vor costa cu 9, respectiv cu 8 lei mai puţin.

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here