Cîteva elemente comune ale celor peste 400.000 de imigranti din diferite tari de pe continentul African si din Orientul Mijlociu sunt :  tara tinta ( Germania ) si traseul urmat. Si aceste elemente par a fi stabilite de experti militari ai unei mari puteri mondiale care desi nevazuta, dirijeaza de la spate, prin interpusi,  pe acesti nefericiti.

În stiinta militara se opereaza frecvent cu notiunile de Teatru de Actiuni Militare (TAM) si directii strategice, directii operative, etc. TAM terestre reprezinta un spatiu geografic de marimea unei parti dintr-un continent,  în care-si desfasoara operatiile militare propriu-zise. Directiile strategice terestre sunt niste fâsii imaginare,  adânci dintr-un TAM care permit ducerea operatiilor militare. Ele sunt axate pe un sistem al comunicatiilor terestre care converg în mod obligatoriu catre un obiectiv strategic. Directiile operative sunt segmente ale directiilor strategice care permit manevre de ocolire a terenului greu accesibil si prin aceasta realizarea surprinderii.

Câteva repere de delimitare a TAM Central-Estic European, ar fi la vest, un aliniament descris de localitatile Hamburg (din Germania) si Innsbruck (Austria). La nord, limitele ar fi litoralul Marii Baltice, la sud litoralul grec al Marii Egee. Principalele directii strategice ale acestui TAM sunt: Baltica, Bielorusa, Ucraineana si Balcanica. Ca la orice dreapta din geometrie, pe o directie strategica sunt permise ambele sensuri de deplasare.

Directia strategica Balcanica este puntea de legatura a Europei cu continentele asiatic si african. Spre deosebire de celelalte directii strategice, cea balcanica are parte de un teren accidentat, greu accesibil, motiv pentru care este compusa din doua articulatii sub forma unor fâsii înguste, numite directii operative.

Directia operativa Turca porneste de la Istanbul, pe unde se face trecerea de pe continentul asiatic, prin strâmtorile Bosfor si Dardanele. Intra pe teritoriul bulgar avansând pâna la Burgas, strabate Carpatii Meridionali ai României, ajunge la Belgrad-Pancevo si de acolo la Budapesta.  Directia operativa Turca trabate un traseu usor de parcurs, fara prea multe obstacole muntoase.

Directia operativa Greaca îsi are originea în portul Thesalonic, locul unde în primul razboi mondial, pe 5 octombrie 1915, un contingent militar englez si francez a debarcat, deschizând un nou front în Balcani. De la Thesalonic, Directia operativa Greaca, urmeaza culoarul râului Vardar pâna la Skopje (Macedonia), de unde schimba cursul spre Serbia, pe râul Morava pâna la Nis si face jonctiunea cu directia operativa Turca la Belgrad. Aceasta este o ruta muntoasa, dificil de abordat, marcata de vîrfuri de peste 2.500. CITEȘTE AICI CONTINUAREA ARTICOLULUI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here