O greşeală de tipar a “amânat” cu câteva luni deschiderea pieţei muncii a Germaniei pentru români şi bulgari, scrie cotidianul sofiot Trud.

Într-o broşură publicată pe site-ul Agenţiei federale germane pentru ocuparea forţei de muncă se afirmă că restricţiile pentru muncitorii români şi bulgar vor fi ridicate irevocabil de la 1 iunie 2014, ci nu de la 1 ianuarie 2014, aşa cum este înscris în Tratatul de aderare a României şi a Bulgariei la UE.

”Se pare că este vorba de o greşeală de tipar”, au declarat pentru Trud diplomaţi de la ambasada Germaniei la Sofia. Biroul de presă al misiunii a precizat că eroarea apare doar în versiunea engleză a documentului. Ambasada a semnalat Agenţiei federale germane pentru ocuparea forţei de muncă greşeala comisă şi problema va fi remediată.

În acelaşi timp, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic a declarat la Sofia că titlurile din presă ostile la adresa românilor şi bulgarilor vor continua să apară în presa britanică până la alegerile europarlamentare din mai 2014. În această perioadă este posibil ca tonul să devină şi mai aspru, aşa cum s-a întâmplat în 2004, când UE s-a extins cu zece state central şi est-europene. Diplomatul, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, a susţinut că atitudinea faţă de români şi bulgari este cauzată de schimbările mari produse în viaţa din Marea Britanie după extinderea UE spre est. În unele oraşe britanice, polonezii şi ceilalţi est-europenii reprezintă chiar 25% din populaţie, a spus diplomatul respectiv.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). În decursul acestei perioade, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul unor astfel de perturbări (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011).

Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania – le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii, scrie obiectiv.info

Distribuie:0010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here