Ti-ai spus recent lucruri precum „ Nu sunt fericit ”, „ Sunt nefericit ” si asa mai departe? Credem ca a fi nefericit este ceva care ni se intampla. In realitate alegem sa fim de fiecare data cand facem aceste greseli. Noi suntem cei care alegem, mai mult sau mai putin constient, fericirea sau nefericirea; si de fiecare data cand facem una dintre cele 4 greseli despre care va voi povesti in aceasta postare, de fapt ne spunem: „ Vreau sa fiu nefericit ”.

Inainte sa ne uitam la cele 4 capcane ale nefericirii (si cum sa le evitam), as dori sa va conving ca nefericirea nu este ceva ce ni se intampla , ci ceva ce alegem .

Modelul ERE: sau de ce alegem sa fim nefericiti

Pun pariu ca daca te-as intreba de ce esti nemultumit , ai sti exact ce raspuns sa-mi dai:

  • Poate din cauza banilor .
  • poate problema este munca frustranta (sau mai rau, absenta).
  • Poate ca ai dificultati in a studia si ai ramas in urma la examenele universitare .
  • ah nu, stai, am inteles: probleme cardiace !

Banii, munca/studiul si dragostea sunt in general in centrul gandurilor noastre si sunt adesea cauza nefericirii noastre: sau cel putin de asta suntem convinsi .

Lasa lucrurile sa nu mearga niciodata rau din cauza noastra! Bineinteles ca mereu e vina (in ordine): a crizei, a ticalosului profesor/sef, a nemernicului meu ex. Dreapta?! Gresit…

Suntem convinsi ca fiecare eveniment este inevitabil urmat de emotia noastra .

Dar nu evenimentele ne declanseaza emotiile… ci reactiile noastre personale la ele care determina cum ne simtim.

Modelul ERE spune exact asta: fiecare eveniment da nastere unei reactii; fiecare reactie da viata unei anumite emotii .

Daca vrem sa avem control asupra emotiilor noastre, in special asupra fericirii, trebuie mai intai sa devenim  constienti de reactiile noastre (recititi postarea despre constientizare).

Hm… acest model ERE este interesant. Trebuie sa recunosc, Andre, ca nu mi se pare cu totul nou, dar se explica foarte bine asa. O singura intrebare: ce dracu sunt aceste reactii?!

Reactiile sunt ansamblul de ganduri  si  actiuni cu care raspundem la un anumit eveniment exogen (ahhh! cat de satisfacator, imi doream sa folosesc termenul de „ exogen ” pentru cel putin 5 postari! Urmatorul articol este randul „sinergiei” ).

Revenind la noi, daca esti nefericit depinde de gandurile si actiunile tale .

In cele din urma, asa cum ti-am spus, este alegerea ta .

Exista, in special, 4 reactii gresite la baza nefericirii. Daca le cunosti, le eviti.

Asteptarile tale nu sunt in concordanta cu realitatea

„Fericire = realitate – asteptari.”

Tom Magliozzi.

O mare parte din nefericirea noastra este legata de  asteptari .

Sunt cei care sustin ca pentru a fi fericiti ar trebui sa ne reducem asteptarile.

Nu sunt de acord .

Prefer sa-mi aduc realitatea la acelasi nivel cu asteptarile mele; sau, mai degraba, prefer ca realitatea mea sa depaseasca cu mult asteptarile mele cele mai salbatice.

Daca esti de acord ca mine, atunci inceteaza sa te concentrezi pe asteptarile tale si incepe sa te concentrezi pe realitate .

Aceasta inseamna sa mutati atentia de la rezultatele pe care le veti obtine intr-un ipotetic maine la actiunile pe care trebuie sa le intreprindeti astazi.

Nu poti avea control deplin asupra rezultatelor pe care le vei obtine in 1, 2 sau 5 ani, dar poti oricand decide ce vei face astazi pentru a obtine acele rezultate.

Dar sa vedem motivatia/reactia #2:

Esti un frigno-frignonis

„Daca ai timp sa te plangi, ai timp sa schimbi ceea ce te plangi.”

AJ D’Angelo.

Alegem sa fim nefericiti ori de cate ori ne comportam ca frigno-frignonis .

De fapt, plangerea constanta nu face decat sa ne sporeasca sentimentul de nemultumire si frustrare.

Chiar crezi ca iti poti schimba starea de spirit concentrandu-te continuu pe ceea ce nu functioneaza?

Noroc…

Va propun o abordare mai eficienta : va amintiti cand v-am spus ca  viata este o portocala ?

Daca unul dintre segmente va provoaca frustrare chiar acum, nu va mai faceti griji pentru asta.

Lasati-l deoparte cateva saptamani, concentrati-va asupra acelor „segmente” care se descurca grozav: cand va intoarceti sa va ocupati de „segmentul problematic ”, veti putea face acest lucru cu energie noua (si idei noi).

Ai stima de sine a unui lenes pitic

„Crede in visele tale ca sa te realizezi. Ai incredere in tine pentru a-ti realiza visele.”

Anonim.

Nu intamplator si cei cu stima de sine scazuta tind sa fie nefericiti.

Cei nesiguri, mai mult decat oricine altcineva, implementeaza reactii incorecte atunci cand se confrunta cu evenimente externe:

  • Ei se ingrijoreaza obsesiv de ceea ce cred altii .
  • Sunt ingroziti de esec .
  • Ei se gandesc continuu la greselile trecute si la pericolele viitorului .

O mare parte din fericirea ta vine din capacitatea ta de a crede in tine ; si inca o data, sa crezi mai mult in abilitatile tale este responsabilitatea ta .

Multi sunt convinsi ca stima de sine creste odata cu succesul si cu banii: am vorbit despre stima de sine, nu mingi umflate .

De fapt, adevarata stima de sine nu deriva din simbolurile statutului , ci dintr-o credinta adanc inradacinata ca te poti confrunta cu orice situatie care ti se intampla.

Acest tip de incredere poate fi castigat doar prin practica zilnica: de ce nu incepi sa aplici cel putin una dintre aceste 16 strategii de intarire a stimei de sine?

Esti un procrastinator in serie

„Daca nu iti traiesti visele astazi, este pentru ca ieri ai decis sa amani pana maine.”

Andrea Giuliodori.

Recunoasteti, sperati sa va descurcati fara sa mentionati amanarea in aceasta postare ?!

Imi pare rau ca te dezamagesc, dar daca dupa mai bine de un an de bombardament continuu inca nu ai inteles ca oprirea amanarii pana maine este cheia calatoriei tale de crestere personala, ei bine… Ar trebui sa intru serios in cal. curse 😀

Suntem nefericiti, dar nici macar nu suntem atinsi de ideea ca poate (doar poate) doar prin actiune ne putem schimba cu adevarat situatia  actuala .

Ne trezim astfel amanand frumos, rasfatandu-ne distragerii si placerilor false.

Stii ce, daca vrei sa continui sa-ti spui minciuni, stai jos: e viata ta .

Daca, totusi, te-ai saturat sa-ti arunci zilele la toaleta, daca te-ai saturat de nefericire, frustrare si nemultumire, pe scurt, daca vrei cu adevarat sa faci o schimbare in viata ta: invata, odata pentru totdeauna, cum a nu mai amana .

Ori de cate ori te simti frustrat , nemotivat si nefericit , sper sa-ti amintesti acest articol, dar mai presus de toate sper sa-ti amintesti ca poti avea controlul asupra emotiilor tale , ca poti sa-ti alegi reactiile si sa-ti asumi viata .