Comunitatea LGBT începe să ia atitudine asupra acțiunilor dure și considerate nedrepte care sunt direcționate împotriva lor. Înalta Curte obligă CNCD să reia investigația în cazul plângerii depuse de un tânăr gay care a fost hărțuit de polițiști din cauza orientării sale sexuale.

La data de 27 iulie 2011, în curtea Secţiei 10 Poliţie din capitală, un tânăr a fost batjocorit, ameninţat şi împins de mai mulţi poliţişti în legătură cu orientarea sa  homosexuală. Tânărul a depus plângere la secţia de poliţie împotriva comportamentului poliţiştilor. Timp de patru luni însă, secţia de poliţie nu a luat nicio măsură de investigare a faptelor reclamate, de identificare şi sancţionare a persoanelor vinovate, în ciuda faptului că în Statutul Poliţistului sunt interzise comportamentele discriminatorii. În condiţiile acestei atitudini a poliţiei de indiferență față de obligația de a respecta dreptul la demnitate și de impunitate a polițiștilor pentru discriminare pe criteriul orientării sexuale, tânărul s-a adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). CNCD a declarat plângerea inadmisibilă motivând în mod greșit că nu intră în competenţa sa să investigheze măsurile interne ale poliţiei, deoarece poliţia este o instituţie în care tragerea la răspundere nu se poate face decât în interior, pe cale ierarhică. 

 Asociaţia ACCEPT împreună cu tânărul respectiv au atacat hotărârea CNCD, iar săptămâna trecută Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât în favoarea noastră şi a obligat CNCD să redeschidă dosarului și să refacă investigaţia

Florin Buhuceanu, Directorul ACCEPT, a declarat: „Toţi suntem egali în faţa legii. Toţi trebuie să tratăm cu respect pe cei de lângă noi, indiferent de orientarea sexuală a acestora asumată sau presupusă, cu atât mai mult cei care au această obligație legală. Instituţiile publice nu pot deveni insule ale arbitrariului și discriminării, ele trebuie să fie primele care să dea acest mesaj către proprii angajaţi şi către societate. Cerem Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să transmită public mesajul: Toleranţă zero faţă de discriminarea persoanelor LGBT!’”

Mădălina Mihăilescu

Distribuie:13000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here