Pentru prima data în România, nu studenți, ci echipă de antreprenori; nu teorie, ci invătand făcand; nu simulări, ci afaceri reale; nu săli de clasă, ci spații de birouri; nu control, ci auto-organizare. Acestea sunt doar câteva concepte cheie care au stat la baza întregii metodologii, dezvoltate în Finlanda de către Johanes Partanen în perioadă 1993 – 2001, în cadrul The Entrepreneurship Academy.

Team Academy inseamnă un mediu în care echipe de studenți invată business creând și operând afaceri reale, asistați de un Team Coach, scrie entrepreneurship-academy.ro.

Procesul de învățare / dezvoltare

Pe parcursul celor 4 ani de studiu vor avea loc cursuri de Economie, Finanțe, Contabilitate, Management, Strategie, Marketing, Vânzări etc, standard într-un program de administrarea afacerilor, cu marea diferență că toți “profesorii” sunt de fapt antreprenori și oameni de afaceri, toți având foarte multă experiență practică de business.

Toate aceste cursuri nu vor însemna mai mult de 10 – 12 ore pe săptămâna. Restul timpului va fi folosit pentru a crea și a dezvolta companii reale, conduse în totalitate de către studenți.

Companiile sunt folosite și ca mijloace de învățare în cadrul cărora studenții vor experimenta noi proiecte și idei de afaceri.

Studenții dezvoltă singuri noi produse și servicii, fac vizite la companii și clienți, își aleg proiectele și livrează întreaga muncă.

Pe lângă obiectivele individuale de învățare (academice), studenții au și obiective financiare și de învățare/dezvoltare pe care și le setează în echipă, în sesiunile de team coach-ing.

Provocări

În primul an studenții își aleg grupurile de lucru care mai apoi vor deveni și companiile în cadrul cărora vor lucra și vor învăța. Își aleg un nume/brand, un logo și vor trebui să lucreze împreună din prima zi. Celula de bază a întregii metodologii este echipa, astfel încât nici un student nu poate absolvi singur, ci împreună trebuie să reușească ca echipă/companie. Lucrând în principal în echipe de proiect, în primul an studenții experimentează nenumărate metode și modele de a face bani, până când reușesc să găsească un model funcțional și coeziv de afaceri, care va deveni până la final afacerea lor.

Prin întâlnirile cu companiile și clienții, prin dezvoltarea și crearea de produse și servicii proprii, studenții trebuie să poate atinge obiectivele financiare setate anual, care cresc gradual de la an la an: profit de 1.500 EUR / membru în echipă în primul an, 2.500 EUR / membru în echipă în anul 2 și 5.000 EUR / membru în echipă în anul 3.

Anul 4 este dedicat proiectului de final, în cele mai multe cazuri acest an fiind dedicat planificării / lansării / dezvoltării unei noi companii. La finele celor 4 ani de program fiecare student / teampreneur primește o diplomă de licență în Administrarea Afacerilor cu specializare în Antreprenoriat.

De ce – esențialul modelului

Cel mai important e că absolvenții Entrepreneurship Academy sunt mult mai conectați la realitate și cu mult mai multă experiență practică decât majoritatea altor absolvenți de universitate. Aceștia vor avea un set de abilități ce nu pot fi dezvoltate în sălile de curs: atitudine antreprenoriala, responsabilitate și capacitatea de a schimba lucrurile și lumea.

Instrumente de învățare

Contractul de învățare -un plan personal de învățare, „negociat” cu colegii din echipă, asistat de experți în autonomie în învățare

Jurnal de învățare – documentează lecțiile acumulate de-a lungul anilor de studiu
Sesiuni de debriefing cu echipa – un dialog săptămânal de circa 4 ore concentrat pe analiză, reflecție, dezbatere

Lectură – utilizarea intensă a celei mai moderne biblioteci de business din România, cu peste 5.000 de cărți, articole și studii de caz-oferite cu generozitate de Bookster

Eseuri – auto-reflecție și analiza ideilor și lecțiilor desprinse din cărțile citite și conversații cheie

„Nașterea” = interiorizarea și explicitarea unor concepte cheie – prezentări orale și în scris pe diferite teme de interes în cursul procesului de învățare; adesea sunt realizate în cursul soluționării unor provocări reale pentru un client al companiei studentului antreprenor

Pre / post Motorola – un cadru structurat de planificare, analiză complexă și raportare detaliată înainte și după fiecare proiect important

Evaluări & Rapoarte individuale și de grup realizate în urma tuturor proiectelor în care sunt implicați studenții

Analize complexe asupra clienților potențiali și curenți și a legăturilor cu / între aceștia

Plan de dezvoltare de leadership – inclusiv procese de auto-evaluare și evaluare asistată de experți, cu recurență „disciplinata”

Teza de final (anul 4) – adesea este dedicată planificării / lansării / dezvoltării unei noi companii, însă poate să ia și forma explorării unui subiect de natură mai degrabă academică, dacă acesta este interesul principal al studentului.

Resurse & Asistență
Conform entrepreneurship-academy, The Entrepreneurship Academy sprijină  dezvoltarea studenților / teampreneurs prin:

Asistența echipelor de către Team Coaches calificați;
Prezentări / Mini cursuri și traininguri specifice susținute de experți naționali și internaționali pe diverse subiecte tehnice;
Prezentări / conferințe / interacțiuni cu antreprenori de top din România și din străinătate;
Călătoriile internaționale de învățare, ghidate de către Team Coaches dar organizate de către studenți;
Toate oportunitățile aduse de rețeaua internațională Team Academy.

 

Articol redactat de Michaela Maria

Intra in discutie

comentarii

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here