Un cercetător român pe probleme de securitate IT, Adrian Furtună, a inventat o maşină de făcut bani care a trezit interesul jurnaliştilor britanici.

Mașina de făcut bani construită de român exploatează procedura de rotunjire la schimburile valutare în favoarea clienților băncii, potrivit site-ului HD Satelit.

Dacă este setat să ruleze la viteza maximă, dispozitivul ar putea genera aproape 70 de euro pe zi, prin efectuarea de mii de tranzacții mici. Într-un an ar scoate peste 25.000 de euro fără să încalce vreo lege.

Aparatul a fost construit pentru a testa securitatea sistemelor bancare online.

Dispozitivul a fost creat de specialistul român în securitate informatică, care a observat ce se întâmplă atunci când se schimbă anumite sume de bani, din leul românesc în euro.

Aceste tranzacții sunt rotunjite în favoarea clientului, astfel încât se obține o sumă mai mare bani decât a fost inițial tranzacționată.

„Trucul este că utilizatorii pot alege sumele pe care doresc să le schimbe, astfel încât rotunjirea se va face întotdeauna în favoarea lor”, a declarat Furtună pentru BBC.

Sumele tranzacționate sunt foarte mici, de 0.005 de euro, încât mii de tranzacții pot genera o sumă semnificativă de bani.

Adrian Furtună este pregătit să testeze dacă sistemele de tranzacționare online ale băncilor sunt vulnerabile la exploatarea pe scară largă a acestui sistem de rotunjire.

Mașinăria sa a fost proiectată pentru a verifica respectiva gaură de securitate, deoarece multe banci folosesc dispozitive de autentificare pentru a securiza tranzacțiile online.

Mașina de făcut bani ar putea realiza 14.400 de tranzactii pe zi, ceea ce înseamnă că ar putea aduce unui hacker câștiguri de aproximativ 68 de euro pe zi, dacă este lăsată să funcționeze încontinuu.

Până în prezent, dispozitivul a fost testat doar în laborator.

Citeşte mai multe pe: obiectiv.info

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here