Guvernul a aprobat miercuri introducerea unei noi categorii de autovehicule pe lista celor scutite de plata timbrului de mediu, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului.

Timbrul de mediu se plateste de obicei la prima inmatriculare in Romania a unei masini. Acum Guvernul a decis ca autovehiculele folosite de unitatile din sistemul administratiei penitenciare sa fie exceptate de la plata timbrului de mediu, conform unui anunt facut de Guvern. Masura este inclusa intr-un Proiect de lege pentru completarea art. 3 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, care a fost aprobat astazi in cadrul sedintei saptamanale a Executivului. Aceasta va contribui, potrivit sursei citate, la o degrevare a bugetului ANP.

Potrivit AvocatNet.ro, alte autovehicule exceptate de la plata timbrului de mediu sunt:

  • cele care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
  • cele special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;
  • cele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri, precum si a celor destinate transportului prescolarilor si elevilor;
  • cele destinate serviciilor de ambulanta si medicina, cele speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, dar si cele speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor.

Pe deasupra timbrul de mediu nu se plateste pentru vehiculele istorice, cele transferate gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice, cele confiscate/intrate in proprietatea privata a statului si acordate gratuit, cele destinate competitiilor sportive sau dobandite prin mostenire.

De asemenea, taxa nu este aplicabila autovehiculelor “acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de catre guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile, precum si din programe de cooperare stiintifica si tehnica”, asa cum mai scrie in actul normativ mentionat.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus la dispoziţia şoferilor un soft ce poate fi accesat online şi prin intermediul căruia se poate calcula suma pe care trebuie să o plătească pentru timbrul de mediu în 2015.

Pentru a afla cuantumul taxei, trebuie să completați toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plată.

Potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013 în locul taxei auto, valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Aşadar, cuantumul timbrului de mediu valabil în 2015 se va calcula în funcţie de cursul leu/euro pe care Banca Centrala Europeana (BCE) l-a stabilit în 1 octombrie. Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie este de 4,4093 lei/euro, mai mic faţă de cel din 1 octombrie 2013 cu 0,88%. Pentru 2014, timbrul de mediu a fost determinat pe baza cursului de schimb afişat de BCE pe 1 octombrie 2013, care a fost de 4,4485 lei/euro.

AbonareDistribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here