Luăm foc dacă ne spui că Brăila e în Moldova. Nicicând o dispută geografică nu a fost întreținută cu atâta pasiune de un neam românesc.
Brăilenii se transformă în moldoveni involuntar doar prin simplul accent pe care îl atribuie, fără să dorească, anumitor cuvinte. Un exemplu elocvent îl constituie înlocuirea vocalei “e”cu “i”.

Dar brăilenii nu sunt de condamnat pentrut felul cum vorbesc. Până și marile vedete din showbiz împrumută accente ca ale lor. Cel mai bun exemplu este Dorian Popă, care vrăjit de frumusețea Corinei, “îl pune pe i în loc de e”, în clipul melodiei “Nimeni altcineva”. Nici Inna nu se lasă mai prejos în melodia ei “Pohui”.

Vocabularul brăilenilor diferă vizibil de cel al galatenilori deși distanță dintre cele două orașe este de 20 km.
Rivalitatea cu Galațiul

Ne despart doar 20 de kilometri și, cu toate astea, gălățenii sunt niște moldoveni involuați în timp ce vecinii noștri ne consideră rudele lor sărace, dar cu pretenții.
Orașul fără Mcdonald’s

Un blestem capitalist ne-a lăsat, până în anul în care mayașii vestesc sfârșitul lumii, fără Mcdonalds. Nu va puteți imagina o dramă mai mare pentru reputația unui oraș în plină afirmare decât lipsă clovnului portocaliu și a logo-ului cu M galben.

Lipsă acestui mare fast-food ne-a cam aruncat de pe scară evoluției urbane a localităților din România și ne-a provocat nenumărate complexe, prilej pentru gălățeni să râdă superior în timp ce mușca dintr-un dublu cheeseburger sau ling un McSundae. Practic mai suntem noi și Pașcaniul pe hartă golurilor mcdonaldiene.

Odată cu deschiderea Promenadă Mall la marginea orașului însă, brăilenii s-au mai liniștit. Chiar dacă celebrul fastfood nu a catadicsit să rectifice lipsă de atâția ani, acum avem Carrefour, Cinema City cu 10 săli și KFC. Toți galatenii să apeleze la noi!
Orașul cu CASĂ ALBĂ

Ne mândrim pe plan mondial cu singură clădire omonima reședinței președinției americane. Clădirea primăriei și prefecturii din Brăila, numită informal Casă Albă, păstrează acest nume, în esența capitalist și democrat, încă de pe vremea comunismului dur pe care îl adăposteau pereții acestei clădiri înainte de revoluție.
Lavinia-Andreea Leopa

AbonareDistribuie:0110

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here