România a consemnat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul patru din 2013, atât comparativ cu precedentele trei luni cât şi cu perioada octombrie-decembrie 2012, potrivit estimărilor preliminare publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Graţie unei creşteri economice trimestriale de 1,7%, România este lider în UE, urmată de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda şi Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, în perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, după un avans de 0,1% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creştere de 0,4%, după o expansiune de 0,3% în trimestrul trei din 2013.

Singurele scăderi s-au înregistrat în Cipru (minus 1%), Finlanda (minus 0,8%) şi Estonia (minus 0,1%). Nu au fost disponibile datele pentru Grecia, Danemarca, Irlanda, Croaţia, Luxemburg, Malta şi Suedia.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atât din zona euro cât şi din Uniunea Europeană, fiind urmată de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria şi Marea Britanie (ambele cu 2,8%).

Citește mai mult AICI.

Distribuie:5020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here