Elevii de liceu au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru BAC 2014. Pentru cei mai mulţi dintre ei, emoţiile sunt la cote maxime, iar acest lucru nu mai miră pe nimeni, judecând numai după rezultatele extrem de proaste pe care le-au obţinut la simularea examenului de bacalaureat 2014. Cu lecţiile învăţate sau nu, liceeni vor încerca, şi în aceast an, să se descurce la examen apelând la metode mai puţin ortodoxe: fiţuici şi gadget-uri ajutătoare.

În vreme ce unii elevii încep din timp pregătirea pentru examenul maturităţii, alţii se bazează mai puţin pe forţele proprii şi apelează la “sursele de inspiraţie”. Fiţuica este una dintre metodele clasice de copiat, care nu numai că nu a dispărut odată cu apariţia gadget-urilor, din contră, ea fiind mult îmbunătăţită. Aşa se face că pe internet a apărut un site dedicat fiţuicilor “profesioniste”.Mai mult, fiţuicile conțin “exact atâtea informații câte sunt absolut necesare pentru a trece cu bine de bacalaureat/examene/teze. Conspectele conțin esența subiectului fără a omite ceva important“.

Fiţuicile sunt editate sub trei forme de prezentare, având conținut identic. Elevii sunt încurajaţi să aleagă “forma cea mai potrivită gusturilor și scopurilor lor“. “Fiţuica (4,5×8 cm) este caracterizată prin nevoie de spațiu redus. Memoratorul (9×13 cm) încape într-un buzunar, este mereu la îndemână, are caractere care sunt ușor de citit. Cartea (15×21 cm) elegantă are coperți tari, arată bine, este plăcut să o răsfoiești și să înveți din ea“, potrivit fituici-bacalaureat.ro.

Nici preţul unui fiţuici nu este de ignorat, undeva între o gustare şi un pachet de ţigări, adică între 8 lei şi 17 lei.

Metoda cu handsfree. În acest caz e nevoie de două persoane, cel care dictează şi cel care merge la examen. Sau poti alege varianta updatată “microhandsfree prin bluetooth” care se pune în ureche, pe timpan, un pic riscantă din punct de vedere medical, deoarece cipul poate rămâne în ureche.

Metoda cu ceasul. Gadgetul este un ceas GSM, iar pe ecranul lui se poate citi un text scris dinainte. Totodată, la el se poate şi asculta mesajul transmis de un interlocutor din afară, tot prin intermediul unor căşti.

Metoda cu pixul bluetooth. Poate fi folosit atât la scris, cât şi pentru ascultarea prietenului care dictează rezolvarea subiectelor.

Metoda cu telefonul mobil. Aceasta este cea mai utilizată metoda în ziua de astăzi.

Metoda cu pixul cu ultraviolete. Aceasta este o tehnică de copiat care necesită, pe lângă pixul cu ultraviolete, o pereche de ochelari cu care să se poată observa scrisul. În cazul în care este soare în sală, această metodă este foarte eficientă.

Copiatul din copiute, cărţi, cursuri. Este cea mai populară şi cea mai veche metodă de copiat şi necesită multă vigilenţă din partea celor care o folosesc şi bunăvoinţă din partea profesorilor.

Zgâriate. Această metoda de copiat necesită o muncă foarte laborioasă în ziua dinaintea examenului. Este utilizată urma lăsată de pix în urma copierii cursurilor. Este o metoda folosită de studenţii cu vederea foarte bună, dar şi cu o răbdare pe măsură.

Colegul din faţă/stânga/dreapta. Pentru această metodă e nevoie de două persoane, dintre care una trebuie neapărat să mai şi înveţe.

Scrisul în palmă, pe bancă, pe picior, pe încălţăminte. Această metodă are destule şanse de reuşită.

Mersul la toaletă, un şiretlic la care apelează mai ales studenţii care doar vor să îşi amintească unele informaţii.

Distribuie:1010

1 COMMENT

  1. Metoda invatarii eficiente. Se invata inteligent, continuu, folosind metodele celor mai buni psihopedagogi. Este mai grea, dar mai frumoasa. Si ea are riscuri. In asta tara, tocmai hotul e respectat, iar cel corect este acuzat de frauda in locul lui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here