Structura corpului uman este creata astfel incat necesita multa miscare zilnica. Si, spre deosebire de parerea generala, miscarea nu este optionala; dimpotriva, trebuie vazuta ca o obligatie daca dorim sa ne bucuram de o viata sanatoasa si sa fim in putere si la o varsta mai inaintata. Acestea fiind spuse, indiferent de tipul de exercitiu pe care-l alegem, acesta trebuie sa fie distractiv si sa ne placa, altfel vom renunta la el.

Si in acest sens, o plimbare rapida pe jos poate fi la fel de revigoranta si regeneranta ca orice alt exercitiu fizic. Iar daca o faci si intr-o noapte senina sau o zi insorita, ai ocazia sa te incarci si cu energiile vindecatoare ale naturii.

Padurile si zonele cu multi copaci sunt pline de oxigen, pentru ca, asa cum stim, arborii si plantele alimenteaza atmosfera cu O2. De aceea sunt ideale pentru plimbari si, cu siguranta, sunt preferabile benzilor de alergat dintr-o sala mica, unde trebuie sa asculti si gafaielile si pufaielile altor alergatori.

De fapt, oamenii de stiinta japonezi au subliniat beneficiile pentru imunitate si eliberarea stresului ca urmare a shinrin-yoku, sau baia de padure, inca din 1982, insa numai de curand a devenit un trend si in alte tari.

  • Plimbarea trebuie facuta in aer liber – dimineata si seara sunt momentele cele mai potrivite. Prospetimea diminetii este revigoranta; racoarea noptii este cel mai bun somnifer.
  • Trebuie sa mergi pe pamant ori de cate ori poti (parcuri, alei, iarba din spatele casei). Stai cat poti de departe de strazi si autostrazi! De ce ai vrea sa inspiri gazele de esapament ale masinilor cand faci un exercitiu de mers pe jos cu respiratie profunda?
  • E bine sa stai departe de orice sala de gimnastica, aerobic sau spa; astfel de spatii sunt de obicei prost aerisite. Si stai mai ales departe de mall-uri, moda probabil cea mai putin sanatoasa care a pus stapanire in ultima vreme pe intreaga tara; doar formaldehida din hainele si marfurile noi este suficienta pentru a te ameti.
  • Mergi cel putin 20 de minute, sau chiar 30 daca te tin picioarele.
  • Mergi o data pe zi, sau de cel putin 4 ori pe saptamana.
  • Incepe in ritm lent si mareste pasul pana cand ajunge sa fie un exercitiu aerobic.
  • Daca poti, e bine sa faci cateva exercitii de incalzire inainte si dupa ce te plimbi, mai ales daca e vreme rece. Pe vreme rece e bine sa folosesti haine calduroase.
  • In sezonul cald, cand transpiri mai mult, fa un dus imediat dupa exercitiu, pentru a inlatura cat mai multe din toxinele eliminate prin transpiratie, inainte de a fi reabsorbite in piele.
  • Nu folosi casti, mai ales daca esti pe trotuar. Celularele e mai bine sa fie lasate acasa, pe cat posibil. Ideea este sa te concentrezi pe respiratie si acest lucru e greu de facut cand esti distras de tehnologie.
  • Daca mergi pe un stadion sau o zona circulara, mergi in sensul acelor de ceasornic, nu invers, pe cat posibil.”

Concluzii

Nu sari peste exercitiul de mers zilnic, in masura in care se poate. Incearca sa faci un mers alert de 3 sau 4 ori pe saptamana pentru a da impulsul aerobic necesar inimii si sistemului circulator, dar si pentru a scapa de ceva toxine prin transpiratie.

Pentru cei ce sufera de depresie fizica sau emotionala, nu exista un antidot mai bun ca mersul in pas alert. Mentinerea unui ritm constant pana cand corpul incepe sa elibereze endorfine inlatura nevoia de antidepresive.

Asa cum “un mar pe zi tine doctorul departe” acelasi lucru este valabil si pentru o plimbare in ritm alert.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here