SONDAJ: Unde îşi fac bucureştenii Revelionul

Home > SONDAJ: Unde îşi fac bucureştenii Revelionul

Unde aţi vrea să plecaţi de Revelion? Este întrebarea pe care reporterul Onlinereport, Ștefania Minia, a adresat-o bucureștenilor astăzi. Iată răspunsurile lor:

Andrei Mircea (66 ani) pensionar (fost inginer agronom și jurist): „Aș prefera să fac Revelionul în Dubai. Cine nu visează? Bineînțeles că din cauza problemelor financiare, stăm acasă. Prețurile sunt prea mari pentru „punga” pe care o avem. Marele necaz e că alții nu-și permit să se bucure nici de momentele cu cei dragi, fiindcă nu au ce pune pe masă.”

Nicoleta Siman (18 ani) elevă: „Voi petrece Anul Nou cu prietenii și familia, dar acasă. Mi-aș fi dorit să mergem la un restaurant, doar ca să scăpăm de stresul pregătirilor de sărbătoare. Cred că dacă nu ar fi vorba de bani, nu aș sta acasă. O să-mi facă plăcere atunci când voi avea familia mea și copii. Totuși, cred că românilor le place să petreacă alături de cei iubiți.”

Lavinia Hrebuc (48 ani) funcționar public: „O să petrec la cabană. Nu, glumesc. Vine o vreme când preferi căldura familiei, așa că rămân acasă cu cei dragi. De fapt, asta înseamnă o sărbătoare: familie și iubire, momente care să rămână amintiri frumoase.”

Radu Lupu (28 ani) actor: „Revelionul astăzi e o petrecere de câteva ore, cu câțiva prieteni și cu multă băutură, indiferent de ce alte consecințe ar avea mai apoi toată întâmplarea asta. Cu muzica tare, ritmată și distorsionată. Dar ce ar însemna dacă ai vrea să petreci această noapte dintre ani la o petrecere cu gust la Palatul Parlamentului, de exemplu, cu un meniu ales, companie de asemenea aleasă și invitați pe măsură. Îți trebuie un costum frumos de epocă, un gust anume plin de clasă și rafinament și pentru o noapte te poți transpune în altă lume, în alt timp și care să te scape de mizeria cotidiană. Dar nu poți face lucrul acesta atât de simplu, fiindcă e nevoie de o sumă de bani piperată pe care nu o poți avea dacă nu lucrezi. Deci, e nevoie să lucrezi chiar și-n seara dintre ani. Dacă ai bani, noaptea de poveste poate fi și a ta, iar dacă nu, te mulțumesti cu una obișnuită, clasică, ca și până acum, ca și cum nimic nu se schimbă, și nimic nu e mai special în noaptea de Revelion. Închizi ochii, adormi și a mai trecut doar o zi.”

 Victor Iosub (45 ani) economist: „Eu cred că cel mai frumos Revelion este undeva la munte. Să se simtă că sunt sărbători de iarnă. Am ales, așadar, muntele și petrec alături de prieteni. Oricum, oriunde în afara Bucureștiului e bine. Am auzit că mulți optează pentru vacanțe în Bulgaria. E mult mai ieftin ca la noi.”

Cristina Minea (30 ani) artist plastic/scriitoare: „Încă nu am decis 100% unde vom petrece Anul Nou, dar cel mai probabil mergem în Brașov, la nașii de cununie. E un oraș frumos și prietenii sunt acolo. Nu sunt adepta destinațiilor exotice, dar îmi doresc la un moment dat să fac un Revelion la Veneția―oraș deosebit, merită vizitat. Sunt convinsă că ar fi o sărbătoare cu totul specială. Desigur, cauzele sunt de ordin financiar, iar când ne-am fi permis, am mers pe varianta emoțională, am preferat compania persoanelor dragi. Dar, e frumos să fim într-un loc special, înconjurați de cei iubiți. La o primă vedere, pentru români, cam toate sărbătorile se reduc la mâncare și alcool. Dovada ―hypermarketurile par cam jefuite. Cu toate acestea, în cazul Revelionului, cred că bucuria românului este mai sincer și mai liber exprimată decât în cazul sărbătorilor religioase. Nu există vreo constrângere de a păstra aparențe.”

Vlad Călin Crișan (24 ani) student: „Hmm…noaptea dintre ani? Aș vrea să merg la munte cu cei dragi, să fiu pe pârtie. Mereu am probleme în a mă decide asupra unei destinații. Desigur, fiecare alege locul care îl reprezintă, unde se simte bine. Bucureștenii încearcă mereu să scape din aglomerație, dar de cele mai multe ori, din păcate, degenerează în snobism.”

Andrei Titor (19 ani) student: „An de an oamenii petrec ultimele zile din calendar împreună. Indiferent că sunt mulțumiți de rezultatele obținute în ultimele 12 luni sau nu, găsesc în asta o formă de a marca un nou început, o modalitate ce îi ajută să lase trecutul cu tot ce a însemnat el și să continue cotidianul încercând și altfel. Am sărbătorit acest moment în multe conjuncturi de-a lungul anilor. Muntele, marea, familia, prietenii sunt deja „predefinite”. Sfârșitul anului nu îl mai asociez cu niciun fel de activitate. Trecerea dintre ani o voi petrece la o cafenea, împreună cu cei mai apropiați prieteni și cu familia. Am hotărât că vreau să închin paharul de șampanie cu oamenii care merg în aceeași direcție cu mine în anul următor. Să primești valoare într-un moment în care toate numărătorile se resetează poate însemna pentru tine mai mult decât o idee bună pentru un  nou start.”

 Toma Popescu (21 ani) 2d artist: „În fiecare an mi-e greu să decid unde voi petrece Revelionul. Vreau ca în aceste zile libere să mă bucur de prezența celor dragi, dar nu reușesc niciodată să îmi împart timpul în așa fel încât să fiu lângă toți. De obicei, aleg să merg la munte, dar mi-aș dori, ca o ieșire din cotidian, să am destinații exotice.”

Alice Hossu (41 ani) economist: „Eu pun mare preț pe momentele în familie, așa că, indiferent de locație, voi fi alături de cei dragi. O să mergem la un restaurant. E mult mai comod și ne putem bucura din plin de toate momentele. Cred că în ultima vreme, românii aleg variante mai simple, tocmai pentru a economisi timp.”

Otilia Crăciunescu (28 ani) asistent manager: „Cine nu vrea să petreacă toate momentele cu cei dragi? O să fim cu prieteni, familie. Nici nu ne-am gândit la o locație. Fiecare face Revelionul după preferințe, sunt fel și fel de perspective, dar financiar, totul depinde de poziția socială. Chiar și așa, această sărbătoare e un fel de „combinație fericită” a ceea ce înseamnă iubire, prieteni, vacanță.”

Vecinii noștri din Republica Moldova au însă un alt mod de a privi lucrurile.

Sergiu Drab (30 ani) businessman: „Pentru noi Revelionul e sărbătoarea familiei. Atunci ne dăm cadourile de la Moș Crăciun, întâmpinăm noul an doar alături de cei dragi. În această noapte contează foarte mult să oferim bucurie în jur și să ne amintim că oameni pe oameni ne avem. E o zi de fericire și o sărbătoare sufletească. Mereu vrem ca Anul Nou să ne prindă în sânul familiei.”

 Ştefania Minia

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here