O româncă stabilită în prezent la Buenos Aires, în Argentina, a postat pe site-ul matadornetwork.com, unul dintre cele mai importante portaluri independente de turism din lume, o listă cu indicii gastronomice care arată că eşti născut şi crescut în România.

Paula Veselovschi se prezintă pe site-ul matadornetwork.com ca fost contabil care a plecat din România şi a trăit o vreme în Italia, apoi în Luxemburg, pentru ca din 2012 să locuiască în capitala Argentinei, Buenos Aires. Iată care sunt în opinia sa cele 13 obişnuinţe culinare care arată că eşti român, citează Adevărul.ro.

1. Gustul copilăriei se numeşte Pufuleţi

Pufuleţii reprezintă un tip de gustare făcută din porumb, produsă numai în România. Cu toate că aroma sa este destul de comună şi probabil nu ar impresiona un turist străin, ţie îţi aduce aminte de anii de şcoală.

2. Porcul este „rege“

Chiar dacă mănânci şi carne de pui destul de des, vită din când în când, iar miel în Duminica Paştelui, nimic nu se compară cu friptura de porc, cârnaţii şi alte produse preparate din carne de porc, mai ales dacă sunt făcute în casă.

3. Cunoşti „subtilităţile“ gemului 

Poţi face diferenţa între cel puţin patru tipuri de gem obţinute din acelaşi tip de fructe, în funcţie de cantitatea de zahăr folosită. Pentru tine, magiun, gem, marmeladă şi dulceaţă nu înseamnă acelaşi lucru.

4. Încă un lucru despre gem, cel de cireşe amare este cel mai bun, de departe

5. Mâncarea se împarte într-una dintre cele două categorii: de post sau de frupt

Chiar dacă nu eşti o persoană religioasă, poate nici măcar creştin ortodox, ca majoritatea populaţiei ţării, cu siguranţă cunoşti diferenţa între alimentele de post şi de frupt. În perioda Paştelui, produsele etichetate de post se găsesc din plin în magazine; poţi găsi rafturi special amenajate în acest scop, iar unele restaurante includ în meniu secţiuni dedicate mâncărurilor de post.

6. Smântana este nelipsită din frigider

Pui smântână la tocăniţe, o foloseşti la sosuri, la plăcinte, o mănânci cu ardei umpluţi, în ciorbă sau pe pâine, inclusiv cu anumite deserturi.

7. Niciun Crăciun fără sarmale şi cozonac

Sărbătoarea Crăciunului este de neconceput fără sarmale şi cozonac, un tip de pandişpan cu stafide, nuci şi cacao a cărui preparare durează foarte mult timp.

8. Mănânci pâine la aproape orice fel de mâncare

9. Ai o preferinţă care nu poate fi negată pentru covrigi

Principala gustare vândută pe stradă în România, covrigii există într-o multitudine de frome, arome şi texturi. Pot fi săraţi sau dulci, acoperiţi cu seminţe de mac, susan, cu sare grunjoasă, pot conţine stafide, măsline, măr, chiar şi ciocolată. Nu poţi să-i spui unui amic, pur şi simplu, „cumpără-mi şi mie un covrig“. Trebuie să-i explici ce fel de covrig.

10. La ocazii speciale, nimic nu se poate compara cu cele şase feluri de prăjituri cu cremă, cu nuci, rom, cacao sau cafea preparate de mama ta. Sunt cu mult peste orice tartă,  prăjitură cu ciocolată sau cu brânză pe care le poţi cumpăra din orice cafenea.

11. Indiferent de cât de mică este bucătăria, există acolo cel puţin trei rafturi pline cu conserve făcute în casă. Zacuscă, castraveţi muraţi, ardei roşu, varză, gogonele, pepenaşi, conopidă şi cam tot ce poate fi păstrat mult timp într-un borcan cu apă sarată sau oţet.

12. În jurul unui grătar făcut vara alături de familie, vei recunoaşte inconfundabilul miros de mici

Sulurile făcute din carne tocată, usturoi şi bicarbonat de sodiu, printre alte ingrediente –  mâncate cu muştar şi pâine.

13. Şi când s-a terminat cu grătarul, vine rândul pepenelui.

AbonareDistribuie:94000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here