Imediat ce închidem ochii, o armată de mici soldați încep să ne repare celulele, să curețe, regleze, regenereze și revitalizeze întregul corp și mintea. În timpul celor cinci stadii ale somnului au loc o succesiune de operațiuni care ne ajută sistemul imunitar, ne restaurează memoria, hormonul creșterii este secretat, ajută la relaxarea musculaturii și la eliminarea stresului. Toate acestea ne fac să avem un somn odihnitor și de aceea odihna e atât de importantă și ne ajută să funcționăm din punct de vedere fizic și intelectual.

E suficient să nu dormim bine sau suficient două nopți la rând pentru a avea o stare generală proastă: suntem lipsite de energie, nervoase, ne e greu să ne concentrăm și uităm lucruri importante. Când știm că lipsa de somn duce la obezitate, depresie, diabet și boli cardiovasculare, cum să nu acordăm cea mai mare importanță somnului?

1. Ai nevoie de 8 ore de somn pe noapte – FALS

Ceasul biologic al fiecăruia dintre noi e croit diferit și orele ideale de somn variază de la persoană la persoană. Pentru adulți, media este între 7 și 8 ore de somn, deși sunt persoane care funcționează cu doar 6 ore de somn și altele care au nevoie de peste 9 ore.

Îți dai seama dacă ai dormit suficient atunci când: ai energia de a-ți desfășura activitățile obișnuite, poți fi atentă și te poți concentra, nu ai perioade lungi în care să-ți fie somn în timpul zilei și nu te simți epuizată.

Nevoia de somn fluctuează, în funcție de vârstă

  • un bebeluș nou născut are nevoie de 14 până la 18 ore de somn
  • un copil de 2 ani are nevoie de 10 până la 14 ore de somn
  • un copil are nevoie de 10 până la 12 ore
  • adolescenții au nevoie de 9 sau 10 ore de somn
  • adulții au nevoie de 7 până la 9 ore de somn
  • bătrânii au nevoie de 6 până la 8 ore

2. Doar persoanele care suferă de anxietate au probleme cu somnul – FALS

Se estimează că aproximativ 40 la sută dintre adulți care au, în decursul unui an, probleme cu somnul primesc, de fapt, un semnal de la organismul lor că ceva nu este în regulă. Problema, care poate fi reprezentată de dificultatea de a adormi, de trezirea de mai multe ori pe noapte sau de trezitul foarte devreme, poate fi accidentală, poate dura câteva zile sau săptămâni sau se poate acutiza, după câteva luni, devenind cronică.

Anxietatea, obiceiurile proaste în privința somnului, stresul legat de muncă, bani sau familie, anumite medicamente, cofeina, alcoolul, zgomotul puternic, o durere și lipsa activității fizice fac parte dintre factorii care pot contribui la insomnie.

3. E bine să ai un ritual al somnului – ADEVĂRAT

Așa cum copiii sunt pregătiți de somn prin baie, schimbarea în pijamale și povestea de seară, adulții ar trebui să facă același lucru dacă au probleme cu somnul. Ei pot să își stabilească o oră în care se se pregătească de somn, cu toate aparatele electronice închise, citind sau ascultând muzică sau meditând. E bine să repeți aceeași ordine a lucrurilor –de exemplu întâi te speli pe dinți și apoi mergi în pat-, dând creierului semnalul că se apropie ora culcării.

4. Orice perturbare a ceasului biologic îți afectează somnul – ADEVĂRAT

Nu sunt probleme atunci când o persoană care se culcă devreme se trezește devreme sau când o persoană care se culcă la ore târzii se trezește la ore târzii. Problemele apar când o persoană nu poate adormi înainte de ora 3 dimineață, nu se odihnește și nu se poate trezi la timp, de dimineață. Programează-ți organismul să se culce și să se trezească mereu la aceleași ore, încercând să îți repari ceasul biologic după micile deviații.

5. Soluția ideală e să folosești pastile de dormit – FALS

Experții susțin că pastilele de dormit nu ar trebui prescrise decât vreme de 3 sau 4 saptamani, pentru a evita obișnuirea organismului. Unele dintre aceste medicamente deranjează ciclul somnului și se ajunge ca o persoană să doarmă mai mult, dar să nu se poată odihni mai bine. Pilulele de somn ajută insomniacii să doarmă, dar nu elimină cauzele insomniei.

6. E importantă temperatura corpului atunci când adormi – ADEVĂRAT

Pentru stagiile somnului adânc, corpul trebuie să își scadă temperatura internă. Dacă e foarte cald în dormitor, pijamalele sunt prea groase sau tocmai ai ieșit dintr-o baie fierbinte, atunci somnul ți-ar putea fi perturbat. La menopauză, bufeurile nocturne le împiedică pe femei să se odihnească și poate duce la insomnie.

7. Patul nu are nicio importanță în privința calității somnului – FALS

O saltea trebuie să îți susțină în mod uniform toate părțile corpului. Dacă e prea moale, poate afecta coloana, dacă e prea dură, poate duce la dureri în umeri și șolduri. După aproximativ 10 ani, saltea trebuie să fie înlocuită. Pentru pernă, cele mai bune alegeri sunt cele ergonomice sau mai degrabă plate –nu excesiv de mari și foarte moi.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here