Câteva adăugiri la articolul de ieri, referitor la propunerea de schimbare a modului de finanţare a cultelor religioase din România.

Patriarhia a transmis presei un comunicat drept răspuns la propunerea deputatului Remus Cernea, comunicat în care face (şi) o serie de afirmaţii alunecoase şi deducţii avantajoase. Puteţi citi comunicatul integral aici.

1. Deşi vorbeşte despre finanţarea de la buget a BOR ca o “obligaţie asumată de către stat în 1863“, această “obligaţie” pare a fi, mai degrabă, o presupunere a BOR, deoarece “în scurt timp după adoptarea acestei legi (a secularizării averilor mânăstireşti – n.m.), statul român a constatat că Biserica nu mai putea să asigure salariile preoţilor şi să întreţină bisericile şi celelalte imobile bisericeşti. Ca atare, a fost adoptată Legea clerului de mir şi a seminariilor care prevedea salarizarea preoţilor de la bugetul de stat şi Legea pentru reglementarea proprietăţilor rurale, potrivit căreia parohiile au primit un lot de pământ cultivabil, aşa-numita sesie parohială.

 

CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI:

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here