Chipul unei prinţese siberiene tatuate, decedată în urmă cu 2.500 de ani, a fost recreat de un grup de experţi specializaţi în taxidermie, informează siberiantimes.com.

Prima replică din lume a unui chip preistoric aparţine unei faimoase prinţese siberiene tatuate, a cărei mumie a fost conservată vreme de aproape 2.500 de ani în permafrostul unui platou din Siberia, aflat la mare altitudine. Un expert elveţian a folosit o serie de tehnici speciale de taxidermie pentru a crea o reconstrucţie oficială a chipului prinţesei, a cărei mumie a fost găsită de arheologi în anul 1993.

Lucrand pe baza unui model in 3D al craniului mumiei, cercetatorul elvetian a avut nevoie de o luna de cercetari minutioase pentru a recrea muschii faciali, straturile de tesuturi faciale, structura pielii, ochii si expresia printesei Ukok. Modelul din plastilina a fost acoperit apoi cu silicon si un amestec de cauciuc si rasina, inainte de adaugarea detaliilor finale – genele si sprancenele. Peste 100.000 de fire de par au fost utilizate pentru a recrea coafura printesei siberiene, iar acest proces a necesat el insusi alte doua saptamani.

Chipul şi gâtul prinţesei nu s-au conservat până în zilele noastre, însă porţiuni de piele de pe braţul ei stâng au “supravieţuit” până în prezent. Un detaliu interesant vizează motivele artistice de pe corpul prinţesei, care prezintă asemănări izbitoare cu tatuajele din epoca modernă. Pe umărul stâng, prinţesa Ukok avea tatuat un animal mitologic, sub forma unei căprioare cu un cioc de grifon şi coarne de cerb. Coarnele în sine erau decorate la rândul lor cu capete de grifoni.

Prinţesa mai avea tatuat un leopard cu o coadă foarte lungă, iar pe încheietura unei mâini avea un tatuaj în forma unui cap de cerb.

Cercetătorii spun că prinţesa Ukok avea o înălţime de 162 de centimetri şi avea între 25 şi 28 de ani în momentul morţii. Mumia ei a fost analizată de aceiaşi oameni de ştiinţă de la Moscova care s-au ocupat şi de mumia liderului sovietic Vladimir Ilici Lenin.

În 2014, publicaţia Siberian Times anunţa că prinţesa Ukok urmează să fie înhumată în propriul ei mausoleu, care va fi construit în viitorul apropiat. Mumia şi-a petrecut ultimele două decenii într-un institut ştiinţific din Novosibirsk, iar în prezent se află la Muzeul Naţional Republican din Gorno-Altaisk, spre nemulţumirea populaţiei locale din Munţii Altai, care doresc ca prinţesa să fie reînhumată.

Potrivit unor credinţe străvechi, prezenţa trupului ei în camera funerară este necesară pentru “a păzi intrarea în regatul morţilor”. Bătrânii din populaţiile locale spun că îndepărtarea mumiei a dus la deschiderea unei uşi către lumea de dincolo, iar furia prinţesei Ukok a provocat deja o serie de inundaţii şi cutremure de pământ în regiune.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here