Persoanele asigurate in sistemul de sanatate romanesc vor trebui sa respecte noi reguli, din data de 1 mai, atunci cand vor avea nevoie de servicii medicale sau farmaceutice. Aceasta este data de la care calitatea de asigurat se va putea dovedi, in mod obisnuit, cu ajutorul unui instrument unic, scrie avocatnet.ro.

De la 1 mai, cardul de sanatate va deveni principala modalitate de a demonstra calitatea de asigurat. Aceasta in conditiile in care cardul national de sanatate a inceput sa fie folosit din luna februarie, in paralel cu adeverinta de asigurat eliberata de casele de sanatate, potrivit noutatilor aduse de HG nr. 49/2015.

Acest nou instrument este emis pentru toate persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani, dupa cum informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in timp ce minorii beneficiaza gratuit de servicii medicale. Cardul de sanatate contine, practic, doardatele de identificare ale asiguratului (prenumele, numele, data nasterii si codul unic de identificare, la care se adauga numarul de identificare al cardului si termenul de valabilitate al acestuia), dar, la cerere, medicul de familie poate inscriptiona si date medicale.

Distribuirea cardurilor de sanatate a inceput, conform sursei citate, din toamna anului trecut, prin intermediul serviciilor postale. Postasii predau instrumentul in baza actului de identitate si a semnaturii de primire. Daca asiguratii nu sunt gasiti acasa, cardul poate fi ridicat personal de la posta, in prima faza, sau de la casa teritoriala de sanatate, in faza a doua. In fine, acesta poate ajunge apoi chiar la medicul de familie.

Important! Cardul national de sanatate poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei. Persoanele care pleaca temporar intr-un stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European sau in Elvetia pot folosi doar cardul european de sanatate, care se elibereaza la cerere de catre casele de sanatate. Mai mult pe avocatnet.ro.

AbonareDistribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here