Tăierile ilegale sunt considerate atentate la legea siguranţei naţionale. Proiectul de lege care introduce tăierile ilegale şi defrişările masive printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale a fost adoptat, tacit de Camera Deputaţilor şi mai are nevoie de votul Senatului.

Potrivit iniţiativei legislative, defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar şi tăierea pădurilor de protecţie din zona lucrărilor hidrotehnice şi a lacurilor de acumulare sunt considerate ameninţări la adresa siguranţei naţionale. Noile reglementări vor permite unor instituţii precum SRI, Ministerul de Interne sau cel al Apărării să intervină alături de Ministerul Mediului pentru reducerea infracţiunilor din sectorul silvic.

Autorităţile din ţară, care se confruntă cu fenomenul defrişărilor masive, spun că o astfel de lege ar putea fi singura soluţie pentru a împiedica distrugerea pădurilor. Chiar şi aşa ar veni târziu – în unele locuri, ani de zile s-a tăiat ca în codru şi n-a mai rămas nimic, scrie digi24.ro.

Judeţul Vâlcea. În locul pădurilor stufoase au apărut acum cioturi de copaci, răsfirate pe munte. S-a tăiat masiv în zona Câinenii Mari. Oamenii din sat aveau dreptul să exploateze 5.000 de metri cubi de lemn pe an. Însă firma care se ocupa de tăieri a scos anul trecut lemn cât pentru şapte ani. S-au deschis patru dosare penale la DNA Piteşti.

„Legea asta trebuia dată mai demult. Nu acum, în ultimul ceas. Tot e bine și în al 12-lea ceas. Ca să nu se mai taie așa, să zic, la ras, cum s-a tăiat până acum. Să mai constrângă un pic tăierile că, până la urmă, copiii noștri nu o să mai aibă nici oxigen”, a spus Achim Trocaru, viceprimarul comunei Câineni.

Şi nu este singurul caz. La un control făcut anul acesta în Argeş, ministrul Apelor şi Mediului a descoperit că au dispărut 900 de hectare de pădure dintr-o zonă protejată, tăiate de-a lungul ultimilor ani.

Un grup de parlamentari vrea să completeze Legea siguranţei naţionale. Iar tăierile ilegale să fie considerate atentat la siguranţa statului.

„Este o necesitate pentru România adoptarea acestor modificări la Legea siguranţei naţionale, şi anume considerarea de vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale a tăierilor ilegale pe suprafeţe mai mari de un hectar şi, de asemenea, tăierea fără amenajament a pădurilor de protecţie”, a spus Lucia Varga, deputat PNL.

„Ministerul Mediului, ca şi autoritate care investighează şi depistează în primă fază aceste infracţiuni privitoare la fondul forestier, va beneficia de sprijinul organelor cu abilităţi pe linia siguranţei naţionale a României. SRI, SIE şi SPP, precum şi Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării Naţionale şi Minsiterul de Interne prin structuri interne specializate”, a spus Alexandru Digă-avocat.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here