Unele greșeli gramaticale și-au făcut loc în discursul românilor, inclusiv al celor educați, cu pretenții de intelectuali. B365 a realizat un top al celor mai comune greșeli pe care le fac toți românii:

– Utilizarea cuvântului “decât” în propoziții afirmative pare a fi o modă de neocolit, mai ales pentru mulți tineri din România. În propoziția afirmativă ar trebui folosit cuvântul “doar”, iar “decât” – în propozițiile negative. Spre exemplu: “A rămas decât un pachet” – GREȘIT. CORECT: “A rămas doar un pachet” sau “Nu a rămas decât un pachet”.

– Folosire formei greșite “să aibe”, în loc de cea corectă “să aibă”. Și această greșeală pare să aibă mulți adepți în ultima verme, poate pentru că sunetul “ă” pare să zgârie urechile unor prețioși. Totuși, corect este “să aibă”

– Incercarea de a evita cacofoniile ii face pe multi sa comita greseli la fel de grave, de exemplu inventarea de sintagme inutile. Este si cazul constructiei “ca si”, greseala care s-a strecurat repejor in vocabularul nostru. Mai grav este ca aceasta sintagma a inceput sa fie folosita chiar si atunci cand nu se urmareste evitarea unei cacofonii.

– Un cuvant gresit, dar folosit adeseori este forma de imperfect a verbului “a vrea”. Forma utilizata cel mai des este “vroiam”, insa ea nu exista in limba romana. Greseala vine din imbinarea formelor verbelor “a vrea” si “a voi” care, la imperfect, se conjuga astfel: “a voi” are formele “eu voiam”, “tu voiai”, “el/ea voiau”, “noi voiam”, “voi voiati”, “ei/ele voiau”, in timp ce “a vrea” ia formele “eu vream”, “tu vreai”, “el/ea vrea”, “noi vream”, “voi vreati, ei/ele vreau”.

– “Datorita”, “din cauza”: Iata doua cuvinte care se folosesc in functie de context. “Datorita” se foloseste atunci cand ne referim la un eveniment fericit, benefic, in timp ce “din cauza” exprima un efect negativ.

– O greseala facuta celebra de foarte multi politicieni sau persoane publice este “uitarea” prepozitiei “pe” in constructii care folosesc acuzativul. Iata cateva exemple: “Cartea care e pe masa este a mea”, “Cartea pe care am pus-o pe masa este a mea”. Prepozitia “pe” face diferenta intre subiect (in prima propozitie) si complement direct (in al doilea exemplu).

– Cuvantul “locatie” a fost utilizat in mod gresit de atatea ori incat putini mai stiu care este adevarata lui semnificatie. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, “locatie” inseamna “chiria platita pentru anumite lucruri luate in folosinta temporara”.

 

Distribuie:0030

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here