Freelancerii sunt adesea coplesiti de un volum intens de munca si de sarcini multiple de intreprins. Nu au de ales decat sa faca fata nevoii de a echilibra managementul operational cu planificarea strategica a afacerii lor. Daca acesta este cazul tau, va trebui sa gasesti un sistem care sa iti ofere o modalitate de a te organiza flexibil si adaptat nevoilor tale. Bullet Journal te poate ajuta. 

In vartejul muncii de zi cu zi, cu o multitudine de sarcini, proiecte si angajamente, nu este usor sa ai o viziune clara asupra a ceea ce trebuie facut. Pentru a planifica sarcinile din activitatea ta de lucru, a organiza obiectivele si, pe scurt, a pune ordine in afacerea ta, bullet journal este solutia. 

Jurnal si bullet journaling 

Bullet Journal se bazeaza pe jurnal, o practica devenita la moda si care consta in inregistrarea regulata a gandurilor, reflectiilor si experientelor zilnice intr-un jurnal sau caiet.  

Jurnalul este o cale de evadare din stresul cotidian cu scopul de a stimula constiinta de sine si dezvoltarea personala. Este prezentat ca un instrument terapeutic in vremuri ca acestea, cu constientizarea importantei sanatatii mintale. Este o tehnica care are ca scop combaterea momentelor de anxietate prin scrierea gandurilor si sentimentelor. 

Ce este bullet journaling? 

Jurnalul si jurnalul bullet nu sunt acelasi lucru, desi impartasesc nevoia de a pastra o inregistrare scrisa. Jurnalizarea este o practica mai generala de exprimare a reflectiilor si nevoilor, in timp ce bullet journaling este un sistem mai specific care vizeaza organizarea si planificarea cu scopul final de a imbunatati productivitatea. 

Mai exact, bullet journaling, cunoscut si sub numele de BuJo, este o tehnica de organizare prin scriere care foloseste un format de punctuatie pentru a structura informatiile. Este o metoda analogica care combina elemente de planificare, o lista de rutine si reflectii personale intr-un singur caiet. 

Bullet Journal va permite sa urmariti in detaliu responsabilitatile si sarcinile dvs. zilnice, facilitand gestionarea pe termen lung a proiectelor. Scopul este de a oferi o imagine de ansamblu printr-o structura flexibila care se adapteaza nevoilor dumneavoastra individuale. BuJo va faciliteaza organizarea si va permite sa va monitorizati eficient sarcinile zilnice, sporindu-va productivitatea. 

Astfel, BuJo ar fi un caiet de lucru asemanator unei agende, desi fara un design predefinit, ci mai degraba adaptat intereselor si nevoilor tale. Este un caiet personalizat in care poti incorpora sectiuni dedicate marketingului, contabilitatii sau oricarui alt aspect al muncii si care are posibilitati creative, dar mereu axate pe imbunatatirea muncii si a productivitatii. 

Originea bullet journal 

Bullet Journal isi are originile in Ryder Carroll , creatorul sau. Ryder Carroll este un director de creatie cu probleme de deficit de atentie care cauta un sistem care sa-si organizeze ideile si sa se poata concentra. Pana la urma, a reusit sa vina cu acest sistem care necesita doar un creion si un caiet. 

Carroll a impartasit noua sa metoda cu cel mai apropiat cerc, dar, in curand, a devenit un fenomen viral cu ajutorul retelelor de socializare. Carroll a publicat o carte intitulata The Bullet Journal Method in 2018 . De atunci, difuzarea BuJo nu a incetat sa creasca si in prezent exista comunitati mari de adepti care folosesc aceasta metoda. 

Cum functioneaza bullet journaling 

„Analizati trecutul, organizati prezentul si planificati viitorul”, spune Ryder Carroll. Intr-adevar, metoda BuJo va va permite sa va amintiti trecutul, sa organizati prezentul si sa planificati viitorul facand liste scrise in caiet. 

Modul in care functioneaza bullet journal este simplu si flexibil. Se poate realiza prin aplicarea urmatorilor pasi: 

Index 

Primul pas este sa creezi un index care sa serveasca drept ghid pentru a gasi rapid informatii in Bullet Journal. Numerotati paginile caietului dvs. pentru ca totul sa fie gasit cat mai bine posibil. 

Sistem de simboluri 

Bullet Journal foloseste un sistem de simboluri sau punctuatie ( puncte marcatoare ) care ajuta la rezumarea informatiilor si le prezinta intr-un mod mai agil. Aceste simboluri pot indica diferite activitati sau actiuni, pot prioritiza prioritatea sau starea sarcinilor. De exemplu: 

  • • Sarcini de finalizat. 
  • ◦ Evenimente sau intalniri. 
  • – Note. 
  • X Sarcina finalizata. 
  • * Prioritate 
  • ! Idee 
  • ? Investiga 

Aceste simboluri pot fi personalizate in functie de gusturi si nevoi. Este recomandabil sa notati legenda acestor simboluri dupa index cu putin spatiu in cazul in care trebuie sa adaugati mai multe. In orice caz, cel mai bine este sa inveti bine toate simbolurile pe care le folosesti pentru a fi mai agil. 

Inregistrare eveniment si calendar 

Creati o pagina pentru a inregistra evenimente – cum ar fi intalniri sau targuri comerciale – si sarcini importante despre care stim in avans lunar. Puteti face acelasi lucru si pentru cele mai relevante activitati din fiecare saptamana. 

Cea mai urgenta si importanta parte este cea dedicata evidentei zilnice. Scrieti data zilei si enumerati sarcinile pe care trebuie sa le indepliniti. Utilizati punctele marcatoare pentru a clasifica evenimente si sarcini, precum si prioritatea acestora. 

Revizuirea zilnica a temelor 

Revizuiti-va sarcinile zilnic si, daca nu puteti finaliza niciuna, mutati-le intr-o alta zi. Utilizati sistemul de puncte mentionat anterior pentru a nota transferul sarcinilor si a clasifica gradul lor de finalizare. 

Reflectii 

Puteti include si o sectiune in care sa includeti reflectiile personale si orice alt tip de note pe care le considerati importante si care, in principiu, nu se incadreaza in evidentele zilnice.  

De exemplu, puteti adauga o lista de carti pe care doriti sa le cititi, rutine de exercitii… Puteti include elemente creative si personale.  

Ideile si gandurile sunt foarte relevante in jurnalul bullet si va pot ajuta sa vedeti unde va aflati si sa planificati strategii viitoare. 

Acestia sunt cativa dintre pasii necesari pentru a aplica bullet journaling, o modalitate de a va organiza si de a va creste productivitatea. Amintiti-va ca exista multe alte instrumente care va pot ajuta sa fiti mai eficient si mai productiv in munca dvs. ca liber profesionist, cum ar fi solutii complete de comunicatii , automatizari de birou sau aplicatii de contabilitate , printre multe altele.